Ik stel mijzelf aan je voor

Ik ben Jeannine van Gemert, werkzaam als Verpleegkundig Specialist AGZ (algemene gezondheidszorg) en ik heb als leefstijlcoach een praktijk aan huis in Zutphen.

Voeding

Ik sta veel in de keuken. Ik heb in mijn leven vaak gelijnd, verschillende diëten gedaan en toen ik eerst volgens Paleo at en daarna in aanraking kwam met ketogeen eten, was voor mij het kwartje gevallen: Dit is de manier van eten die bij mij past! Mijn man en ik eten nu 2 jaar ketogeen (ontstekingsremmend; geen toegevoegde suikers en laag in de koolhydraten) en voelen ons daar fit, energiek en gezond bij. In het begin was het best even zoeken, maar nu is het helemaal gewoon voor ons en zijn er ook vrienden die deze leefwijze hebben aangenomen omdat ze ervaren zich er goed bij te voelen. Misschien past het ook bij jou. Momenteel volg ik een cursus bij Ketogeen Instituut Nederland om mijn expertise te vergroten; maar omdat ketogeen eten (en geen enkele leefstijl) one size fits all is, adviseer ik wel zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedsel, zonder toegevoegde suikers, zoals ook het Voedingscentrum hanteert.

Klik hier om naar Koolhydraatarm, Paleo en Keto te gaan

Beweging

In huis ben ik vrijwel altijd bezig en zit niet veel stil. Ik pak zoveel mogelijk de fiets i.p.v. de auto en 3x in de week naar Crossfit voor kracht- en conditietraining. Het geeft een goed gevoel te merken dat er vorderingen gemaakt worden, mijn lichaam er anders, sterker uit gaat zien en mijn uithoudingsvermogen toeneemt. Ik geniet regelmatig met vriendinnen van een fikse wandeling, meestal in een bosrijke omgeving, een enkele keer langs het strand.

Ontspanning

Ook ik vind het soms lastig om tot ontspanning te komen. Soms blijf ik ook maar doorrennen en vind totaal onbelangrijke dingen toch nog belangrijk genoeg om niet te stoppen. Ontspanning heeft voor mij verschillende vormen; Dat kan tuinieren zijn, maar ook een yogales, tv kijken, een boek lezen of het doen van een cursus. Ook koken en bakken is voor mij ontspanning. Ik ben gewoon graag met voeding bezig. Onze kinderen en vrienden nemen een belangrijke plek in ons leven in; die zien we regelmatig en we genieten van elkaars aanwezigheid, een spel doen of bv helpen met klussen of verhuizen. Onze vakantie bezigheden zijn kamperen en wintersport. Het buiten zijn vind ik heerlijk! Zowel actief in de kou als luierend en zwemmend in de warmte met hier en daar een snufje cultuur opdoen. 

Slaap

Voor mij geen eer te behalen voor een coach met betrekking tot slaap: dat gaat mij heel goed af! Natuurlijk heb ik ook wel eens een mindere nacht, maar over het algemeen ben ik na het ruiken van mijn kussen snel in dromenland en sta ik 's morgens uitgerust op. Vroeger heb ik veel onderbroken nachten gehad door mijn werk in de gezondheidszorg, maar dat is gelukkig verleden tijd en nu ik weet, hoe belangrijk goede slaap is voor je lichaam, besteed ik wel aandacht aan het maken van een goede nacht!

Algemeen

Gezondheid, voeding en voor mensen zorgen lopen beroepsmatig en privé als een rode draad door mijn leven. Mijn 2 dochters kregen walnoten, dadels en vijgen mee naar school in plaats van koeken en een dag eten koken overslaan kwam nauwelijks voor in ons gezin. Doordat mijn ouders jong zijn overleden aan kanker en ik heel veel ziekte meemaak in mijn werk (alle welvaarts ziekten, Alzheimer, Parkinson) is mijn drive om gezond te willen blijven heel groot(antwoord op mijn Waaromvraag).

In de gezondheidszorg én de maatschappij begint langzaam maar zeker het besef te komen, dat we meer naar preventie moeten in plaats van ziekten bestrijden. Dit past volledig bij mijn levensovertuiging. Door zelf de regie te nemen in onze gezondheid, is er heel veel mogelijk om medicijnen te minderen, de bloeddruk te verlagen, diabetes type 2 om te draaien, obesitas te verminderen. Wat ons daar ook bij helpt, is het verbeteren van de balans omega 6 en omega 3 in het bloed. Omega 6 is ontstekingsbevorderend en zit overmatig veel in ons huidig voedingspatroon. Hierdoor kan omega 3, wat ontstekingsremmend is, op celniveau zijn werk niet goed doen. Het gevolg is dat veel mensen last hebben van laaggradige ontstekingen op celniveau, hiervan klachten ondervinden zoals huidproblemen, hooikoorts, vermoeidheid en niet goed kunnen concentreren, zonder dat ze zich realiseren dat hier met het herstellen van de balans veel aan gedaan kan worden. 

Door hier te klikken, kan je meer lezen over het belang van je gezondheid en een goede omega 6-3 verhouding.