Koolhydraat arm/Paleolitisch/Ketogeen

Bovenstaande manieren van eten is niet alleen bedoeld voor mensen met overgewicht of Diabetes Mellitus. Iedereen kan er baat bij hebben! Het wordt ook wel ontstekingsremmend eten genoemd.

Het beperken van de inname van koolhydraten, het weglaten van toegevoegde suikers en bewerkt industrieel voedsel met als resultaat een gezonder lichaam en:

  • Meer energie
  • Geen snackbehoefte meer
  • Gewichtsverlies
  • Beter slapen
  • Verbeterd concentratievermogen
  • Betere hormoonhuishouding
  • Constante bloedsuikerspiegel
  • Betere gezondheid in het algemeen

Bovenstaand zijn de meest gehoorde veranderingen die mensen ervaren; er zijn nog veel meer voordelen, zoals het verlagen van de bloeddruk en vermindering van medicatiegebruik.

Koolhydraatarm

Als leefstijlcoach kan ik je adviseren in koolhydraatarm/beperkt eten. 

Zeker wanneer je pré diabetes of diabetes type 2 hebt kan koolhydraatarm eten voor jou het verschil maken of je wel of geen medicijnen nodig hebt, of medicatie verlagen. Vaak kan insuline verlaagd/vervangen worden voor tabletten. Koolhydraatarme voeding past in een regulier voedingsadvies. Ook in de  Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zijn de 'snelle suikers' en bewerkt voedsel geschrapt en vervangen voor b.v. volkorenproducten en minder grote hoeveelheden.

Paleolitisch

Dit is een eetwijze die gebaseerd is op het eten van de oorspronkelijke leefwijze van de oermens: Dat wat de natuur voorhanden heeft. Mensen met coeliakie en/of gluten- of lactose intolerantie hebben vaak veel baat bij deze manier van eten, omdat graan- en zuivelproducten niet passen in een Paleo leefstijl.

Ketogeen

Ketogeen eten is een voedingspatroon dat vooral bestaat uit puur en onbewerkt voedsel en is wetenschappelijk bewezen effectief om bloedsuiker-, hoge bloeddruk- en overgewichtsproblemen en chronische ziektebeelden te verbeteren. Denk aan huidaandoeningen, hooikoorts, allergie, migraine. 

Bovenstaande manieren van eten zijn geen dieet, maar een leefstijl en passen niet bij iedereen. Het heeft ook te maken met de wijze waarop je in het leven staat. Ik leg je er graag meer over uit en ook over de verschillen tussen Paleo en Keto. Hiervoor is het maken van een aparte afspraak nodig zodat je op basis van voldoende en heldere informatie een keuze kunt maken of deze manier van eten bij jou past.

Zie voor tarieven de betreffende lijst onder "leefstijlcoaching"/tarieven.